[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”light” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=””][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=””][/bt_hr][bt_header superheadline=”” headline=”Ενέσιμα Εμφυτεύματα – Υαλουρονικό” headline_size=”large” dash=”bottom” dash_style=”btNormalDash” subheadline=”” el_class=”” el_style=””][/bt_header][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=””][/bt_hr][bt_text]
Kατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα υλικά με σκοπό την αύξηση των μαλακών μορίων για αισθητικούς λόγους. Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται με αυξανόμενη συχνότητα για την αύξηση των χειλέων και τη διόρθωση των ρυτίδων του προσώπου. Το ένεσιμο υαλουρονικό οξύ έχει καταδείξει υψηλή ασφάλεια και χαμηλή συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών. Οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας και ο σχηματισμός κοκκιωμάτων είναι οι πιο σοβαρές παρενέργειες. Τα ενέσιμα εμφυτεύματα μαλακών μορίων θεωρούνται ιδανικά λόγω της ευκολίας με την οποία διενεργείται η εμφύτευση, του χαμηλού κόστους και της ελάχιστης ταλαιπωρίας του ασθενούς. Ένα υλικό εμφύτευσης που χρησιμοποιείται σήμερα με αυξανόμενη συχνότητα είναι το υαλουρονικό οξύ.
Το υαλουρονικό οξύ (ΥΟ) είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης, μία γλυκοζαμινογλυκάνη που αποτελείται από επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες του μονοσακχαρίτη D-γλυκουρονικού οξέος και της N-ακετυλ-D-γλυκοζαμίνης. Είναι δομικά, φυσικά, χημικά και βιολογικά ταυτόσημο σε όλους τους ιστούς όλων των ειδών και αυτό το καθιστά την ιδανική ουσία για χρήση ως βιολογικό υλικό στην ιατρική και την αισθητική.Είναι υδρόφιλη ουσία και έχει την ικανότητα να κατακρατά μεγάλες ποσότητες νερού (1000 φορές το βάρος του). Ο ρόλος του ΥΟ στον οργανισμό είναι να ενυδατώνει το δέρμα και να διατηρεί τον όγκο του. Με την πάροδο του χρόνου, είτε μέσω της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης, είτε μέσω της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ρύπανση και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, οι φυσικές αποθήκες του ΥΟ στο σώμα αποδομούνται και καταστρέφονται, το δέρμα χάνει τον όγκο του και εμφανίζονται οι ρυτίδες.
Tο υαλουρονικό οξύ ενδείκνυται για τη διόρθωση ατελειών του περιγράμματος του προσώπου, για ουλές ακμής και άλλες διατάσιμες ατροφικές ουλές του προσώπου, για τη διαμόρφωση των χειλέων, για τις ρινοπαρειακές αύλακες, για τη διόρθωση ρυτίδων του προσώπου (μέτωπο, μεσόφρυο,περιοφθαλμικές και περιστοματικές – κάθετες ρυτίδες ή ρυτίδες των καπνιστών, γωνίες των χειλέων, μονιλιακή συγχειλίτιδα), και για την εμβύθιση των παρειών. Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος δεν είναι μόνιμα. Όπως το φυσικό υαλουρονικό οξύ, το συνθετικό υαλουρονικό οξύ από τη στιγμή που θα εμφυτευτεί στο δέρμα θα αποδομηθεί σταδιακά και θα απορροφηθεί από το σώμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκεί από 9 μήνες ως ένα έτος.
Οι βασικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την εμφύτευση είναι δύο: 1) η τεχνική των διαδοχικών παρακεντήσεων με πολλαπλές εγχύσεις κατά μήκος της βλάβης και 2) η γραμμική τεχνική κατά την οποία εισάγεται η βελόνα υπό τη βλάβη και το υλικό ενίεται καθώς σύρεται η βελόνα αργά προς τα πίσω. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες διακρίνονται καταρχήν σε αυτές που σχετίζονται με την έγχυση και σε αυτές που σχετίζονται με την ουσία. Οι σχετιζόμενες με την έγχυση (injection related) είναι οι πιο συχνές και χαρακτηρίζονται κυρίως από ερύθημα, οίδημα, άλγος, κνησμό, αιμορραγία, εκχύμωση, διαταραχές μελάγχρωσης και ευαισθησία στη θέση εμφύτευσης. Υποχωρούν αυτόματα εντός 1 ή 2 ημερών. Οι σχετιζόμενες με την ουσία (substance related) είναι σπάνιες (< 1/2000 θεραπείες). Θεωρούνται αντιδράσεις υπερευαισθησίας και συνίστανται σε οίδημα και διήθηση στη θέση εμφύτευσης. Η συχνότητά τους υπολογίζεται ότι είναι περίπου 0,8%.
[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=””][/bt_hr][/bt_column][bt_column width=”1/3″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=””][/bt_hr][bt_header superheadline=”” headline=”ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ” headline_size=”medium” dash=”bottom” dash_style=”btAccentDash” subheadline=”” el_class=”” el_style=””][/bt_header][bt_custom_menu menu=”ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ” el_class=”” el_style=””][/bt_custom_menu][/bt_column][/bt_row][/bt_section]